Osaatko syödä oikein? Rentous yhteydessä lihavuuteen ja diabetekseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Syöminen on taitolaji, jossa ihmisen tulisi osata säädellä ateriointia oikein. Syömisen taidossa korostuu myönteinen suhtautuminen syömiseen, erilaisten ruokien hyväksyntä, syömisen sisäinen säätely, syömiseen keskittyminen ja säännöllinen ateriarytmi.

Itä-Suomen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan syömisen taito on vahvasti yhteydessä pienempään keskivartalolihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen todennäköisyyteen. Muihin verrattuna syömisen taitoiset söivät enemmän kasviksia, pähkinöitä, kasvis- ja kalaruokia, vähemmän prosessoituja lihatuotteita ja harvemmin sokeri- ja rasvapitoisia leivonnaisia tai pikaruokaa. Lisäksi syömisen taitoiset olivat fyysisesti aktiivisempia ja heillä oli parempi unen laatu kuin niillä, joilla oli heikompi syömisen taito.

– Syömisen taito oli yhteydessä pienempään keskivartalolihavuuden, metabolisen oireyhtymän ja plasman korkean triglyseridipitoisuuden riskiin. Syömisen taitoisilla myös tyypin 2 diabetesdiagnoosin saaminen oli epätodennäköisempää kuin muilla, tutkijat kertovat.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisesti säännöllistä ateriarytmiä ja syömiseen keskittymistä kuvaava syömisen taidon osa-alue oli yhteydessä terveyden kannalta myönteisiin metabolisiin tekijöihin. Aittola ehdottaakin, että metabolisten riskitekijöiden pienentämiseksi elintapaohjauksessa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti riittävän ajan varaamiseen ruokailuun sekä säännölliseen, itselle hyvää tekevän ruoan valitsemiseen ja suunnitteluun.