NASA:n Mars-kulkijan kivinäyte on kadonnut mystisesti – tutkijat ihmeissään

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helmikuussa Marsin pinnalle laskeutuneen Perseverance-mönkijän tehtävänä on muun muassa tutkia planeetan kaasukehää ja kerätä maaperästä näytteitä mahdollisen mikrobitason elämän merkkien toivossa. Nyt tehtävää on kuitenkin kohdannut odottamaton takaisku.

Perseverance porasi Jezero-kraaterin maaperää ottaakseen talteen kivinäytteen punaiselta planeetalta. Kaiken piti sujua suunnitelmien mukaan, mutta maapallolle lähetetty data kuitenkin paljasti, ettei kivi ikinä päätynyt näytteille tarkoitettuun putkeen. NASAn julkaisema kuva osoittaa Perseverancen kyllä poranneen maahan reiän näytteenottoa varten.

CNN-uutissivuston mukaan tutkijat yrittävät parhaillaan selvittää, miksi maaperästä kerätty vaikutti yllättäen vain kadonneen. NASA ei usko taustalla olevan laitevika. Näytteiden kerääminen Marsin pinnalta on osoittautunut aikaisemminkin arvaamattomiksi kuvailtujen kivien ja maaperän tahmean koostumuksen vuoksi.