Sähköpotkulaudalla kolaroidaan kännissä – päävammat yleisiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

HUS Akuutin osastonylilääkäri Arja Kobylinin mukaan sähköpotkulautaonnettomuuksissa päihtymys on yleisempää, kuin polkupyöräonnettomuuksissa. Jo pienikin päihdeannos voi aiheuttaa riskiä liikenteessä kulkupelistä riippumatta. Päihteet vaikuttavat muun muassa kykyyn arvioida nopeuksia ja etäisyyksiä.

HUS Akuuttiin päätyvillä traumapotilailla on usein pään vamma, kuten kasvoluiden murtumia, hampaiden irtoamisia tai aivoruhjeita. Lievissä aivovammoissa potilaan tajuttomuus ei ole kestänyt yleensä muutamaa minuuttia kauempaa. Aivoruhjeet ovat yleisiä ja pitkänkin toipumisajan vaativia vammoja.

– Sähköpotkulautojen nopeuksien rajoittamisen avulla ainakin vakavammat vammat voivat vähentyä, muttei se pelkästään ole riittävä toimenpide. Nopeuksien laskun jälkeen onnettomuusluvut ovat hieman vähentyneet verrattuna alkukesään, mutta luvut ovat edelleen synkkiä erityisesti viikonlopun öinä, kertoo Kobylin.

Tänä vuonna Suomen Punaisen Ristin Tapaturmapäivän kampanjaa vietetään 9.-13.8. ja teemana on päihteiden käytön yhteys tapaturmiin. Tapaturmapäivää vietetään tänä vuonna 26. kertaa. Tapaturmapäivänä kannustetaan miettimään, kuinka vähentää riskejä ja ennaltaehkäistä tapaturmia töissä, kotona ja liikenteessä.