MTV: Suomalaisnainen lankesi tekstiviestihuijaukseen – menetti yli 10 000 euroa

Ohhoh! · Tim Isokivi

Suomalaisia on varoiteltu viime kuukausina yleistyneistä huijauksista, joissa ihmisiä lähestytään esimerkiksi pankkien nimissä lähetetyillä viesteillä. Huijausten uhreiksi eivät joudu ainostaan vanhukset.

Matti-nimellä esiintyvä mies kertoo MTV Uutisille täysi-ikäisen tyttärensä joutuneen huijauksen uhriksi. Nainen oli saanut keskellä yötä tekstiviestin, jonka mukaan hänen pankkitililtään olisi ollut lähdössä maksu. Uhri päätyi paniikissa vahvistamaan henkilöllisyyden viestissä olevan linkin kautta, sillä sen väitettiin olevan keino estää asia.

– Kun jälkikäteen katsoo viestiä, niin olisi pitänyt hoksata huijaukseksi, eikä tietysti olisi saanut tuon linkin kautta mennä. Viesti tuli kuitenkin yöllä ja tyttäreni oli siitä niin häkellyksissä, että oli mennyt tunnistautumaan, Matti kertoo.

Erityisen katalan huijauksesta teki se, että viesti saapui Osuuspankin aikaisemmin käyttämästä numerosta. Huijarit tyhjensivät opiskelun ohessa vuosia töitä tehneen ja rahaa lähes koko ikänsä säästäneen uhrin säästötililtä yli 10 000 euroa.

OP Ryhmän väärinkäytösten hallinnan yksikön päällikkö Kim Sirénin mukaan huijausten uhreiksi joutuvat aikaisempaa enemmän myös nuoret. Hän epäilee heidän olevan otollisia uhreja ilta-aikaan lähetettyihin viesteihin. Sirénin mukaan pankki ei koksaan kysy asiakkaan tunnuksia viesteissään, vaan niiden käyttö lähtee asiakkaasta itsestään.