Bennu-asteroidin todennäköisyys törmätä maapalloon kasvoi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Bennu-nimellä tunnettu asteroidi on herättänyt toistuvasti keskustelua kiertoratansa vuoksi. On nimittäin olemassa mahdollisuus, että pikkuplaneetta törmäisi joskus Maapalloon tuhoisin seurauksin. Todennäköisyys on kuitenkin onneksi melko pieni.

NASAn tutkijat ovat laskeneet uusiksi, kuinka suurella todennäköisyydellä Bennu törmää Maahan seuraavien 300 vuoden aikana. Suurimmalla todennäköisyydellä asteroidi iskee planeettaan 24. syyskuuta 2182, joten aikaa valmistautumiseen on vielä runsaasti. Lisäksi kyseisenäkin päivänä yhteentörmäyksen todennäköisyys on noin 0,03 prosenttia.

Bennun törmäyksen todennäköisyys on ylipäätään 1:1 750, hieman isompi kuin aiempien laskujen perusteella. Pikkuplaneettaa on kuvailtu Aurinkokunnan suurimmaksi uhaksi Maapalloa kohtaan. NASA on tutkinut Bennua muun muassa Osiris-Rex -luotaimella, joka laskeutui asteroidin pinnalle lokakuussa 2020.