Helsingistä löytyi harvinainen valtikkalude – yleistyy ilmaston lämmetessä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen Luonto-Liiton toimiston virkistyspäivä sai lisäonnea Petro Pynnösen tekemän ludelöydöksen ansiosta. Pynnönen löysi Harakan saarelta harvinaisen valtikkaluteen (Pinthaeus sanguinipesin). Havainto on vasta toinen Suomessa ja ensimmäinen Uudellamaalla.

Luonto-Liiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Pynnönen kiinnitti huomiota kallioiseen merenrantaan ajautuneisiin lehväluteisiin, joiden joukosta yksilö löytyi. Luteet olivat lentäneet etelästä meren yli, mutta eivät olleet jaksaneet ylittää Suomenlahtea vaan olivat kelluneet rantaan.

– Rantaan voi ajautua loppukesällä joskus isojakin määriä etelästä saapuvia hyönteisiä, ja tällaiset harvinaiset tilaisuudet ovat oikea aarreaitta hyönteisharrastajille, Pynnönen toteaa.

Valtikkalude esiintyy Euroopassa on yksi ludelajeista, joiden odotetaan leviävän Suomeen ilmaston lämmetessä. Laji on aiemmin tavattu Suomessa ainoastaan kerran: Haminassa vuonna 2011. Valtikkalude on peto, joka saalistaa muita hyönteisiä, kuten kovakuoriaisten ja pistiäisten toukkia.

Petro Pynnönen