Kansallispuistoon eksynyt löytyi – rajavartiolaitoksen helikopteri paikansi maastosta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Rajavartiolaitoksen helikopteri löysi kadoksissa olleen 66-vuotiaan miehen Tiilikkajärven kansallispuistosta Rautavaarassa. Itä-Suomen poliisilaitoksen partiot etsivät kadonnutta miestä Rautavaaralta Tiilikkajärven kansallispuiston alueelta yhteistyössä Rajavartiolaitoksen ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepan kanssa.

Poliisi sai illalla 11. elokuuta tiedon kadonneesta henkilöstä. Poliisin selvitti kadonneeseen henkilöön liittyviä tietoja ja kulkureittejä, joiden perusteella henkilön oletettiin olevan hengen ja terveyden vaarassa. Viileän yön takia vaara muuttui akuutimmaksi. Ensi vaiheessa etsintää suoritti poliisi omilla resursseillaan, ja aamulla 12. elokuuta poliisi pyysi apua vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepalta sekä Rajavartiolaitokselta. Rajavartiolaitokselta etsintehtävälle pyydettiin helikopteri.

Etsinnät kohdistettiin sille alueelle, jossa eri lähteistä saatujen tietojen perusteella kadonneen oletettiin todennäköisimmin olevan. Kadonnutta ei löydetty vielä aamun tai päivän aikana, minkä vuoksi etsintöjä laajennettiin isommalle alueelle. Rajavartiolaitoksen helikopteri teki havainnon kadonneen tuntomerkkejä vastaavasta henkilöstä Konnunsuon alueella Sotkamon puolella illalla kello 20:25. Kadonnut löytyi kylmettyneenä helikopterin ilmoittamasta paikasta.

– Maastoon ei tule lähteä ilman riittäviä varusteita tai suunnitelmaa. Etsintäalueiden laajuuden sekä viranomaisten ja vapaaehtoisten rajallisten resurssien vuoksi apu ei välttämättä aina ehdi ajoissa. Tällä etsinnällä oli onnellinen loppu ja apu saapui ajoissa. Ratkaisevassa roolissa oli Rajavartiolaitokselta tehtävälle saatu helikopteri, Itä-Suomen poliisilaitos muistuttaa ja kiittää etsintään osallistuneita.