Suomen Supernanny Pia Penttala: ”Lasten määrääminen tukee kehitystä ja kasvua”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Televisiosta tuttu Pia Penttala on erityistason psykoterapeutti, lastensuojelualan ammattilainen ja kolmen lapsen äiti. Hänen tähdittämäänsä Supernanny Suomi -ohjelmaa on tehty kolme tuotantokautta, ja se on jatkuvasti kanavan katsotuimpien ohjelmien joukossa.

Pia Penttala käyttää lasten ohjaamisesta sanaa ”määrätä”, mikä nostaa joidenkin aikuisten niskavillat pystyyn. Kyse ei kuitenkaan ole silmittömästä karjumisesta, vaan aikuisten jämäkästä roolista, jonka avulla lapsi saa kehittyä ja kasvaa. Pienten lasten ei tule ottaa vastuuta oman elämänsä päätöksistään. Aikuisten tehtävä on tällöin määrätä.

– Varsinkin moni isä on sanonut, että on ollut hyvä kuulla, että määrääminen on sallittua. He ovat pelänneet, että lasten komentaminen ja määräily on julmaa. Mutta jos perheen arvot ovat kunnossa ja toiminta on rehellistä ja oikeudenmukaista, lapsen ja aikuisen välinen suhde on terveellä pohjalla, Pia Penttala kertoo uutuuskirjassaan Suomen Supernanny – Pienillä teoilla parempaa perhe-elämää.