Espanjansiruetanat aiheuttavat tuhoa – Tuusulassa jopa etanaroskiksia

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Espanjansiruetana on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallisia. Ne tuhoavat nopeasti puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa. Etanoiden torjumiseksi esiintymisalueet kannattaa pitää kasvillisuudesta matalana ja siistiä pois mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat kuten risukasat.

Ongelmalliset haitallisiin vieraslajeihin kuuluvat espanjansiruetanat ovat tuttu näky etenkin Tuusulan Jokelassa ja Hyrylässä. Siruetanoiden hävitykseen tarvitaan niin kunnan kuin asukkaidenkin toimia. Paras aika kerätä etanoita on iltamyöhästä aamuhämärään, jolloin etanat liikkuvat aktiivisimmin. Kostea ja sateinen sää on etanoiden mieleen.

Espanjansiruetana tyypillisesti esiintyy joukoittain – yhden löytyessä lähistöllä liikkuu yleensä muitakin. Tuusulan kunta on asentanut kesän 2021 ajaksi etanaroskiksia espanjansiruetanoiden suurimmille esiintymäalueille helpottamaan siruetanoiden hävittämistä.

Tunnistat espanjansiruetanan seuraavista tuntomerkeistä: Espanjansiruetana kasvaa 7–14 cm:n pituiseksi, sen väritys voi vaihdella oranssinpunaruskean ja ruskean sävyistä melkein mustaan, nuorilla etanoilla voi olla tummia pitkittäisjuovia kyljissä, hengitysaukko on kilven puolivälin etupuolella, selkä on harjaton ja kupera, päältä häntäpää on pyöreäreunainen ja jalan reunassa on tummat pystyviivat.

Liite: Kuva espanjansiruetanasta, Laura Turpeinen