Syksy ei pysäytä punkkeja – tarkastuksia tehtävä edelleen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Punkkia pidetään Suomen luonnossa vaarallisimpana eläimenä. Vaikka vuosi kääntyy kohti syksyä, ei se automaattisesti tarkoita, että punkkikausi olisi ohi. Tutkijan mukaan paikoin puutiaiset voivat liikkua vielä marraskuussakin, jos sää on hyvin leuto ja kostea.

– Eläinlääkärin silmin punkkikausi alkaa nykyisin maaliskuussa ja jatkuu aina lokakuun tienoille. Yleisimmin koiranomistajat kysyvät neuvoa punkin irrottamiseen tai ovat huolissaan pureman aiheuttamasta turvotuksesta tai punotuksesta. Jonkin verran punkit aiheuttavat toki harmia myös ulkona liikkuville kissoille, kertoo LemmikkiHelpin eläinlääkäri Eva Kaisti.

Eläinlääkäreille kyselyitä puremien hoidosta tulee tasaisesti. Nykyisin punkkeja on havaittu myös kaupungeissa, ei vain luonnon helmassa. Yksittäiset punkit saattavat tarrata, jos lämpöä on viisikin astetta. lmastonmuutosta pidetään tutkijan mukaan yhtenä syynä punkkien yleistymiseen ja laajempaan levinneisyyteen. Leudot ja vähälumiset talvet suosivat sekä puutiaisia että niiden isäntäeläimiä.

– Päivittäisiä punkkitarkastuksia kannattaa edelleen jatkaa, jos eläin liikkuu ulkona. Vakavampia punkkivälitteisiä sairauksia, kuten borrelioosia tai anaplasmoosia, tulee onneksi harvoin vastaan, mutta on hyvä muistaa, etteivät ne liity itse akuuttiin puremaan ja myöhemmin niitä voi olla vaikea havaita moninaisten oireiden takia. Parasta on siis irrottaa punkki lemmikistä mahdollisimman nopeasti, jos sellaisen huomaa, hän jatkaa.