Autojen turvateknologia herättää huolta – tuottaa liiallista turvallisuuden tunnetta

Autot Digi · Tim Isokivi

Monet uudet automallit on varustettu kehittyneellä turvateknologialla ja mukavuuksilla, kuten automaattisella törmäyksen estolla, parkkiavustimella ja kaistavahdilla. Turvateknologian kehitys on kuitenkin herättänyt suomalaisissa myös huolta.

Lähitapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista autoilevista suomalaisista 52 prosenttia pelkää turvateknologian kehityksen tuottavan liiallista turvallisuuden tunnetta autoilijoille.

Lähitapiolan autopalvelusta ja liikenneturvallisuudesta vastaavan johtaja Tapani Alaviirin mukaan liiallista turvallisuuden tunnetta voi aiheuttaa muun muassa se, ettei kuljettaja tunnista tienpinnan liukkautta auton ajoa vakauttavien toimenpiteiden vuoksi. Auto voi lähteä tiukan paikan tullen yllättäen luistoon.

– Autojen turvateknologian kehitys on ollut viime vuosina huimaa, mutta paraskaan turvateknologia ei kumoa fysiikan lakeja. Vastuu ajoneuvon hallinnasta on aina viimekädessä kuljettajalla, Alaviiri kertoo tiedotteessa.

Kyselyyn 30 prosenttia vastanneista ei tuntenut täysin autonsa turvajärjestelmiä. Alaviiri suositteleekin auton ostajia pyytämään autoliikkeiden myyjiä esittelemään ajoneuvojen turvateknologiaa ostajille. Auton turvateknologian hyöty voi jäädä vähäiseksi, mikäli tiedossa ei esimerkiksi ole että ABS-jarrujen paras pysähtyvyys saavutetaan vasta painamalla jarrupoljin todella lujaa lähes pohjaan saakka.

Kyselyn mukaan enemmistö autoilijoista käyttää autonsa kaikkea mahdollista turvatekniikkaa. Kuitenkin 25 prosenttia ajajista kytkee turvalaitteet pois, sillä he kokevat niiden häiritsevän ajamista. Toukokuussa Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 018 suomalaista 15-74 vuoden ikähaarukalla.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.