Kiinteistökauppa vilkastui koronan aikana

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tänä vuonna on tehty ennätyksellisen paljon kiinteistökauppoja. Tammi-heinäkuussa Suomessa tehtiin 43.700 kiinteistökauppaa, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Kiinteistökauppa tarkoittaa omakotitalojen, mökkien, rakentamattomien tonttien, metsien ja peltojen omistajanvaihdosta.

– Tänä vuonna mökkikauppa on kääntynyt hieman laskuun huimista kaupan määristä vuonna 2020, kertoo rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta.

Mökkikauppaa on tehty noin kuusi prosenttia vähemmän, mikä saattaa johtua yksinkertaisesti siitä, että tarjontaa ei ole ollut riittävästi. Kiinteistövälittäjien mukaan mökeistä on kuitenkin ollut kova kysyntä. Sen sijaan omakotitaloja on myyty 27 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja niiden hinta on noussut kysynnän myötä kahdeksan prosenttia.

Koronaepidemian aikana kasvanut kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden kauppojen määrä on ruuhkauttanut Maanmittauslaitoksessa lainhuutohakemusten ja huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyä. Maanmittauslaitos rekrytoi keväällä uusia kirjaamissihteereitä vastaamaan kasvaneeseen kysyntään, ja rekrytoi parhaillaan vielä lisää.