Posti kadotti kansallisarkiston korvaamattomia asiakirjoja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kansallisarkisto on Suomen historian kulttuuriperinnön virallinen vaalija, joka säilyttää vanhoja asiakirjoja tutkijoiden käyttöön. Asiakirjat ovat alkuperäisiä ja korvaamattomia. Kansallisarkisto ilmoitti keväällä lopettavansa yhteistyön Postin kanssa, koska virasto ei voinut luottaa sen lähetyspalveluihin.

Kansallisarkiston kaukolainapalveluissa on palattu nyt normaaleihin tilaus- ja toimituskäytäntöihin. Kansallisarkisto ja Posti ovat käyneet neuvotteluja, joissa toimitusketjua on kehitetty aiempien kokemusten pohjalta.

Yhteistyön jatkumiseen Postin kanssa vaikuttivat kesän neuvotteluissa löydetyt keinot toimitusvarmuuteen liittyvien kysymysten ratkaisemiseksi. Käyttöön otettavassa palvelussa on varmistettu toimitusten nopeus, jäljitettävyys sekä kustannustehokkuus. Kansallisarkisto seuraa palvelun toimivuutta jatkuvasti.

Kansallisarkisto kertoi keväällä tulleen esiin vakavia häiriötilanteita ja aineistojen oli jopa kadonnut Postin kuljetuksen aikana. Kansallisarkiston ja Postin sopimuksen mukaan kaukolainojen toimituksissa käytetään tästä lähtien Express-pakettipalvelua, jotta asiakirjallinen kulttuuriomaisuus voidaan turvata. Kansallisarkiston tavoitteena on siirtyä vähitellen kaukolainojen digitaaliseen toimitustapaan, jolloin alkuperäisten aineistojen kuljettamisesta voidaan luopua.