EHEC-bakteeri levinnyt Suomessa – THL tutkii epidemiaepäilyjä

Terveys · Tim Isokivi

Terveyden ja hyvivoinnin laitos THL on saanut kesän aikana useita ilmoituksia EHEC-epidemiaepäilyistä. EHEC eli Escherichia coli voi aiheuttaa veristä ripulia, vatsakramppeja ja oksentelua.

Pelkästään kesä-elokuun aikana EHEC-epidemiaepäilyjä on tullut THL:n tietoon ykdeksän. THL pyrkii selvittämään mahdollista yhdistävää tartuntalähdettä haastattelemalla potilaita, sekvensoimalla potilaskantoja ja jäljittämällä haastatteluissa esiin tulleita elintarvikkeita viranomaisten ja Ruokaviraston kanssa. Taudin oireita saaneita kehotetaan hakeutumaan lääkärin arvioitavaksi.

EHEC tarttuu tyypillisesti elintarvikkeista, jotka ovat saastuneet ihmisen tai naudan ulosteesta. Tartuntalähteitä voivat olla esimerkiksi huonosti kypsennetty naudanliha, pastöroimattomat maitotuotteet, kuumentamatta tarjoiltavat kasvikset ja saastunut juoma- tai uimavesi. Bakteeri tarttuu helposti myös ihmisestä toiseen. Ruokien huolellisesta kypsentämisestä tai pesusta ja hyvästä käsihygieniasta onkin syytä huolehtia taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

EHEC-tartunna tyypillisiä oireita ovat kuumeeton verinen ripuli ja vatsakrampit, jotka voivat kestää 4-10 päivää. Kuitenkin myös oireettomia infektioita voi esiintyä erityisesti aikusilla. Joskus tartunnan saaneilla voi kehittyä hemolyyttis-ureeminen syndrooma, joka voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan tai jopa kuolemaan.