Autoliitto varoittaa: Vesilätäkköön ajaminen voi tulla autoilijalle kalliiksi

Autot · Tim Isokivi

Saapuvan syksyn mukaan tuomien sateiden ansiosta vettä voi kerääntyä vuorokaudessa jopa 50 millin edestä. Voimakkaat sateet voivat synnyttää vaaratilanteita teillä, ja tarkkaavaisuutta vaaditaankin autoilijoilta. Jopa vesilätäkköön ajaminen voi tulla Autoliiton mukaan kalliiksi.

Autoliiton tiedotteen mukaan vettä ei pitäisi päästä herkkiä tunnistimia, laturin ja sähköjärjestelmän liittimiä sisältävään moottoritilaan. Nyrkkisääntönä onkin, ettei autolla pidä ajaa paikkaan jossa veden pinta koskettaa auton pohjaa. Esimerkiksi vastaantuleva auto saattaa aiheuttaa vesimassaan aallokkoa ja nostaa tällä tavoin sen pintaa.

– Vesi voi kulkeutua imuilman mukana sisälle moottoriin ja aiheuttaa kalliin moottorivaurion. Myös nopea lämpötilan vaihtelu, kuuman moottorin joutuessa kosketuksiin kylmän veden kanssa, saattaa aiheuttaa vaurioita, varoittaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen tiedotteessa.

Veteen ajosta aiheutuva tekninen vika ei pääsääntlisesti kuulu vakuutuksen piiriin. Vesilammikoita edessä nähdessä onkin syytä hiljentää vauhtia ja jopa palata tulosuuntaan turhien riskien ottamisen sijaan. Sateella myös vaarallisen vesiliirron riski kasvaa.

– Vesiliirrolta välttyy parhaiten huolehtimalla renkaiden kunnosta, välttämällä ajamista vetisissä urissa ja käyttämällä riittävän alhaista, keliin sopivaa nopeutta, Vesalainen toteaa.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.