Nyt vietetään Venetsialaisia – ilotulitteiden käyttö puhuttaa jälleen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään Venetsialaiset-nimellä tunnettua veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa. Erityisesti rannikkoalueilla vietettäviin Venetsialaisiin on perinteisesti kuulunut ilotulitteiden räjäyttely. Ilotulitykset ovat tänäkin vuonna herättäneet jo etukäteen runsaasti keskustelua.

Ilotulitteiden käyttöön liittyvät säännöt vaihtelevat Suomessa alueittain. Joissain maakunnissa ilotulitteiden käyttö ilman erillistä ilmoitusta on sallittua taajama-alueiden ulkopuolella ilman erillistä lupaa, kun taas osassa maakunnista niihin tarvitaan viranomaisten lupa. Käytännöt tulee varmistaa etukäteen paikalliselta pelastuslaitokselta.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry on muistuttanut tiedotteessaan monien lemmikki- ja kotieläinten pelkäävän ilotulitteita. Yhdistyksen mukaan myös maastoon jäävät rakettien hylsyt ja muut jäännökset voivat vahingoittaa niin luonnoneläimiä, lenkitettäviä lemmikkejä kuin laiduntavia kotieläimiäkin. HESY on toivonut ilotulitteiden käyttöä sallittavksi  vain ammattilaisille.

– Jos pelonsekainen eläin pääsee karkuun, se voi aiheuttaa monia vaaratilanteita niin itselleen kuin muille. Koirat onkin syytä pitää sisätiloissa ja hevoset siirtää talliin ajoissa niillä alueilla, joilla ilotulitteiden käyttö on sallittua. Kesäasukkaiden kissatkin kuuluvat ehdottomasti sisätiloihin. Ulkona kissat voivat hakeutua pauketta piiloon ja uhkaavat jäädä mökkimaastoon, jos niitä ei löydetä kaupunkiin paluun koittaessa, HESYn puheenjohtaja Nina Immonen kertoo.