Lääkeyhtiö Moderna aloittaa HIV-rokotteen kliiniset kokeet

Terveys · Tim Isokivi

Muun muassa koronarokotteestaan tunnettu lääkeyhtiö Moderna kehittelee parhaillaan HIV-rokotetta. Sen kliiniset tutkimukset on määrä aloittaa vielä elokuun aikana.

Kliinisten kokeiden ensimmäisessä osiossa mukana on 56 perustervettä 18-50 vuotiasta aikuista, jotka eivät ole HIV-positiivisia. Heidän avullaan yhtiö tulee selvittämään mRNA-teknologiaan pohjaavan rokotteen turvallisuutta ja tehokuutta. Rokotteen todellinen tehokkuus HIViä vastaan selviää kuitenkin vasta kokeiden toisessa ja kolmannessa osiossa.

Kehitteillä oleva HIV-rokote pohjaa samaan mRNA-teknologiaan kuin Modernan koronarokote. Siinä rokote kuljettaa niin kutsutun lähetti-RNA:n soluun käyttääkseen ihmisen omaa elimistöä vaikuttavan antigeenin valmistamiseen. Elimistö ikään kuin opetetaan torjumaan virusta.

mRNA-teknologian kehittyminen on lyhentänyt rokotteiden kehittämiseen kuluvaa aikaa. Moderna tulee kliinisissä kokeissaan kokeilemaan kahta versiota kehitteillä olevasta HIV-rokotteesta. Kyseessä on Science Alert -sivuston mukaan ensimmäinen HIViä vastaan kehiteltävä mRNA-rokote, jota kokeillaan ihmisiin.