Suolistosyöpien seulonta aloitetaan koko maassa – auttaa havaitsemaan syövät jo varhaisessa vaiheessa

Terveys · Tim Isokivi

Suomessa aloitetaan ensi vuonna suolistosyöpien valtakunnallinen seulonta. Se otetaan käyttöön asteittain kaikille 56-74-vuotiaille.

Syöpäseulojen ansiosta mahdolliset syövät on mahdollista havaita jo niiden esi- ja varhaisasteiden aikana. Suolistosyöpää seulotaan jo monissa Euroopan maissa, ja Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan EU on suositellut seulontojen järjestämistä. Suolistosyöpien seulontaa on jo pilotoitu 12 Suomen kunnassa.

Suolistosyöpäseulonta aloitetaan vuonna 2022 koko maassa ensin 60-68 -vuotiaille. Seulonta laajenee myöhemmin ikäryhmittäin. Vuonna 2031 mukana ovat kaikki 56-74-vuotiaat.

Samalla kohdunkaulansyövän seulontoja laajennetaan 30-65-vuotiaiaisiin. Aikaisemmin seulonnat ovat päättyneet useimmissa kunnissa 60-vuotiaiden ikäryhmään. Sekä kohdunkaulansyövän että suolistosyövän seulontojen vaikuttavuudesta on selkeää tutkimusnäyttöä.