Ilmatieteenlaitos: Kesä oli ennätyslämmin sateisesta elokuusta huolimatta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kesä-elokuussa oli yhteensä 50 hellepäivää, kun pitkän ajan keskiarvo on 22 hellepäivää. Koko maan keskilämpötilalla mitattuna päättynyt kesä oli 1900-luvun alusta alkavissa tilastoissa toiseksi lämpimin. Tätä lämpimämpi kesä oli vuonna 1937.

Elokuu teki kuitenkin poikkeuksen tilastoihin, sillä perinteisesti silloin on mitattu noin yhdeksän hellepäivää ja nyt niitä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan ainoastaan yksi. Elokuu oli laajalti selvästi tavanomaista sateisempi. Varsinkin Pohjois-Pohjanmaalta Keski-Suomeen sekä Pohjois-Savoon ulottuvalla alueella sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria. Maan etelä- ja keskiosassa oli yleisesti harvinaisen sateista.

Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli kesä-elokuussa Kouvolan Anjalassa, 42 päivää. Toukokuun hellepäivät mukaan lukien hellepäiviä oli yhteensä 43. Anjalan havaintoasemalla mitattiin 18.6.–18.7. hellelukemia yhtäjaksoisesti 31 päivän ajan, mikä on vuodesta 1961 alkaen hellepäivätilastojen pisin yhtämittainen hellejakso.