Suomi luopui naisten ja miesten yhteisistä avovankiloista – naisvankien oloja halutaan parantaa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Rikosseuraamuslaitos luopui syyskuun alussa niin kutsutuista seka-avovankiloista. Naispuoliset avolaitosvangit sijoitetaan valtakunnallisesti nyt kahteen vankilaan: Vanajan avovankilaosastolle sekä Kestilän vankilaan.

Rikosseuraamuslaitoksen teettämässä Naisvankiselvityksessä tehtiin kriittisiä huomioita naisvankien tilanteesta Suomen vankiloissa. Eräs keskeisimmistä kritiikin kohteista oli nais- ja miesvankien sijoittaminen samoihin avovankiloihin. Suomi oli ainoa Pohjoismaa, joka sijoitti mies- ja naisvankeja asumaan samoihin avolaitoksiin.

– Naisvangeille tyypillinen traumatausta sekä heillä yleisesti esiintyvät päihde- ja mielenterveysongelmat aiheuttavat käytöshäiriöitä ja turvattomuutta. Siksi on erityisen tärkeää, että naisvankien on mahdollista suorittaa rangaistuksensa ympäristössä, jossa on taattu rauha kuntoutumiselle, Rikosseuraamuslaitokselta kerrotaan.

Vankeinhoitoa koskevien kansainvälisten suositusten ja tutkimuksen näkemys on, että seka-avovankiloiden käyttö oli haitallinen erityisesti naisvankien näkökulmasta. Rikosseuraamuslaitoksessa valmistellaan myös muita toimenpiteitä naisvankien tilanteen parantamiseksi. Naisvankiosastojen toimintaa kehitetään myös suljetuissa vankiloissa.