Suomalaisia kehotetaan varautumaan pitkiin sähkökatkoihin – 72 tunnin varautumissuositus

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syksyn rajut myrskyt voivat aiheuttaa pitkäänkin kestäviä sähkökatkoja. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on kehottanut tiedotteessaan kotitalouksia varautumaan pärjäämään ainakin kolme vuorokautta ilman viranomaisapua 72 tunnin varautumissuosituksen avulla.

Pitkittyneet sähkökatkot voivat johtaa kauppojen sulkemiseen, julkisen liikenteen pysähtymiseen ja maksukorttien toimimattomuuteen. Kodeissa haasteita aiheuttavat jääkaapin ja pakastimen lämpiäminen, ruoanvalmistuksen haasteet, kodin lämpötila ja valaiseminen ja se, ettei wc:tä voi vetää. Onkin tärkeää, että kodista löytyisi riittävästi ruokaa, juomaa, lääkkeitä ja erilaisia välineitä.

Kotivaraan kehotetaan hankkimaan esimerkiksi kuivamuonaa kuten pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä. Tärkeää on haalia ruokaa, jota voi syödä kylmänä tai lämmittää sähkökatkoksen aikana esimerkiksi retkikeittimellä. Jääkaapista tulisi käyttää ensimmäisenä herkästi pilaantuvat tuoretuotteet, kun taas pakastimeen säilytetty ruoka voi sulaa hitaasti ja säilyä siksi pidempäänkin.

Kotivaraa suunnitellessa on hyvä muistaa veden tärkeys. Vesihuollon häiriötilanteissa järjestetään usein varavedenjakelu, mutta kotoa olisi hyvä löytyä varmuuden vuoksi vähintään muutama litra kaupan pullovettä. Hätätilanteisiin kannattaa varautua myös kannellisilla astioilla tai kanstereilla, joilla vettä voi noutaa jakelupisteistä.

Lääkekaapin sisällön on hyvä huolehtia riittämään tarpeen tullen 72 tunniksi. Myös vaippoja suositellaan varaamaan talouksiin, joissa on vauvoja. Vessanpönttöön voi asentaa tarpeiden tekemistä varten roskapussin, joka lajitellaan käytettynä sekajätteeseen.

Sähkökatkoksiin on hyvä varautua kynttilöin, taskulampuin ja esimerkiksi LED-valoin sekä paristoin. Talvipakkasten aikana koti voi viiletä nopeasti, mihin voi varautua lämpimin vaattein ja peitoin. Kodin ikkunat ja ovet on syytä pitää kiinni lämmön säilyttämiseksi.