Tarkista autosi takavalot heti – voit aiheuttaa vakavan vaaraa

Autot · Tim Isokivi

Moni autoilija saattaa ajaa tietämättään takavalot pimeänä. Vakuutusyhtiö Lähitapiolan mukaan taustalla on usein tietämättömyys ajoneuvon ajovalojen toiminnoista. Asiaan on tärkeää kiinnittää huomiota etenkin pimenevinä syysiltoina.

Useimmissa uusissa autoissa ajovalojen kytkimen automaatti-asento käynnistää varsinaisten ajovalojen sijaan huomiovalot. Ne eivät välttämättä kytke takavaloja päälle. Lähitapiolan mukaan tilanne on valitettavan yleinen automaattikytkennän helppouden vuoksi.

Toiminnon taustalla on autovalmistajien monikansallisuus. Monissa maissa ajovalojen käyttö on nimittäin pakollista vain pimeällä. Takavaloja ei ole välttämättä ohjelmoitu käynnistymään huomiovalojen kanssa, kertoo Lähitapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Valojen toimivuudesta ja niiden oikenlaisesta käytöstä huolehtiminen on kuljettajan vastuulla, minkä vuoksi valokytkimen eri asentojen merkitys tulisi opetella käyttöohjeiden tai asiantuntijan avustuksella. Ajovalojen voi kuitenkin varmistaa auton mittaristosta. Alaviirin mukaan mittariston ollessa pimeänä auto kannattaa ajaa tien sivuun ja säätää valokytkintä siten, että sen valot syttyvät.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.