YK: Kymmenet miljoonat lapset jääneet ilman perusrokotuksia

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Koronapandemialla saattaa olla monia odottamattomia vaikutuksia. Nyt YK on varoittanut kymmenien miljoonien lasten eri puolilla maailmaa jääneen koronan vuoksi ilman perusrokotuksia muita sairauksia vastaan.

YK:n mukaan terveydenhuollon rutiinipalvelut kärsivät koronapandemian leviämisen hillitsemiseen tähdänneistä maailmanlaajuisista rajoituksista. Jopa 23 miljoonan lapsen kerrotaan jääneen ilman rutiinirokotuksia. Ilman perusrokotuksia lapset ovat alttiita muun muassa tuhkarokolle, poliolle, kurkkumädälle ja hinkuyskälle.

Ilman perusrokotuksia jääneiden lasten määrä on suurempi kuin yli vuosikymmeneen. Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan rutiinirokotusten kattavuuden pienenemisen seuraukset todennäköisesti näkyvät vasta myöhemmin. Koronaan liittyvät rajoitukset ovat nimittäin estäneet myös lukuisia lastentauteja leviämästä.

Rokotusten kattavuuden heikentäminen ei ole ainoastaan pandemian syytä. YK:n lastenjärjestö Unicefin johtaja Henrietta Fore kertoo ilmassa olleen jo ennen pandemiaa huolestuttavia merkkejä siitä, että lastensairauksien ehkäisemiseen tähtäävässä kamppailussa alettiin menettää jalansijaa.