Englanti ei ota koronapassia käyttöön

Matkailu · Terhi Piiroinen

Yhdistyneessä kuningaskunnassa on opeteltu elämään koronaviruksen kanssa ilman mittavia rajoituksia. Britit ovat myös suunnitelleet koronapassin käyttöön ottamista, mutta englantilaiset peruivat hankkeen viime metreillä. Passi olisi tarkoittanut sitä, että yleisötapahtumiin ja yökerhoihin olisi päässyt sisään kahdella rokotuksella, negatiivisella koronavirustestillä tai todistuksella sairastetusta taudista.

Tapahtuma- ja ravintola-alan yrittäjät ovat ilmaisseet huolensa passin käyttöön ottamisesta, koska se saattaa aiheuttaa enemmän ristiriitoja kuin tuoda hyötyjä jo valmiiksi kärsineelle yritystoiminnalle. Moni päättäjä on myös kritisoinut passin käyttöön ottamista, koska se on heidän mukaansa kallis, ihmisiä toisistaan erottava ja jopa toimimaton ratkaisu. Erityisesti hallitsevan konservatiivipuolueen jäsenet ovat vastustaneet passeja, koska ne tuovat heidän mukaansa kohtuutonta taakkaa yrityksille ja loukkaavat ihmisoikeuksia.

– Meidän ei pitäisi vain tehdä asioita sen vuoksi tai samalla tavalla vain siksi, koska muutkin tekevät niin. Meidän on tarkasteltava kaikkia mahdollisia toimenpiteitä kunnolla. Olemme nyt tarkastelleet koronapassia, ja vaikka pidämme sitä edelleen mahdollisena vaihtoehtona, olen iloinen nyt kertoessani, että emme aio jatkaa suunnitelmia rokotepassin käyttöön ottamisessa, Sajid Javid Yhdistyneen kuningaskunnan terveysministeriöstä kertoo BBC:lle.

Skotlannissa passi sen sijaan otetaan käyttöön yli 18-vuotiaille. Saksassa ja Ranskassa on käytössä omanlaisensa ja hieman eri määritelmin alueesta riippuvat koronapassit. Myös pitkälle rokotuksissa ehtineessä Israelissa on käytössä koronapassi, tosin se vaatii nykyään negatiivisen testin tai sairastetun taudin vaihtoehtona kolme rokotusta. Israelilaiset lapset joutuvat edelleen käymään koronavirustesteissä päästäkseen yleisötapahtumiin, koska heidän rokottamista ei vielä suositella ilman rokotteen tieteellistä arviointia. Javidin mukaan Englannissa aiotaan jatkaa elämää koronaviruksen kanssa ilman passia rokotusten, testien, valvonnan ja uusien hoitomuotojen avulla.