Lumivaroitus! Lumisateita luvassa myös Lapin ulkopuolelle

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vielä pari kuukautta sitten Suomessa nautittiin ennätyslukuja hiponeista helteistä, nyt eri puolilla maata on jo nähty syksyn ensimmäiset lumet. Lunta on stanut tiistaina eri puolilla pohjoista. Lumisateet voivat ulottua jopa maan keskiosaan.

Forecan meteorologi Anna Latvala kertoo blogissa lunta satavan tiistaina etenkin Rovaniemen ja Kemin välillä ja paikallisemmin muualla Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Paikallisesti lunta tai räntää voi tulla myös Suomen keskiosassa, etenkin Pohjois-Savossa. Autoilijoita on varoitettu huonoista ajokeleistä.

– Nyt lumisateisilla alueilla voi tulla perässä vesisadetta ja ajokeli on huono. Mahdollinen vesisade siis saattaa sulattaa lumen jo tämän päivän puolella, eikä lumipeite olisi muutenkaan pitkäikäinen lähipäivien 5–10 asteeseen nousevien lämpötilojen vuoksi, Latvala varoittaa.

Ensilumi sataa Kemin ja Rovaniemen seuduilla tyypillisesti vasta lokakuun puolivälin jälkeen. Latvalan mukaan tiistainen lumisade on tavallista aikaisempaa, mutta varsinaisesta ensilumesta ei ainakaan vielä voi puhua. Meteorologiassa nyt satanut lumi määriteltäisiin ensilumeksi vasta, jos sitä olisi jäljellä vähintään yksi senttimetri vielä keskiviikkoaamuna.