Tutkimus: Plastiikkakirurgia auttaa lihavuusleikkauksen jälkeen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lihavuusleikkaus auttaa yhä useampaa laihtumaan. Nopea ja runsas laihtuminen aiheuttaa usein roikkuvaa ihoa, joka häiritsee elämää. Ihopoimuja voidaan korjata plastiikkakirurgialla. Suomessa tehdyt alavartaloa korjaavat leikkaukset ovat turvallisia, mutta niitä olisi perusteltua tehdä enemmän, selvisi Helsingin yliopiston tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Vartaloa muokkaava kirurgia on ainoa tehokas hoitomuoto laihtumisen jälkeen roikkumaan jääneen ihon korjaamiseksi ja elämää haittaavien ihopoimujen poistamiseksi. Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Susanna Pajula on tutkinut väitöskirjassaan alavartalon korjausleikkausten yleisyyttä, turvallisuutta ja vaikutuksia raskauteen ja synnytykseen. Tutkimuksessa ilmeni, että vartalonmuokkausleikkauksen jälkeiset komplikaatiot ovat yleisiä, mutta suurimmaksi osaksi lieviä.

– Vaikka näihin leikkauksiin liittyy usein leikkauksenjälkeisiä tulehduksia tai haavan alueen ongelmia, ne ovat onneksi hoidettavissa antibioottikuurilla tai haavan paikallishoidolla eivätkä vaadi uutta leikkausta tai sairaalahoitoa. Vartaloa korjaava kirurgia lihavuuden leikkaushoidon jälkeen tulisikin nähdä osana lihavuuden hoitoprosessia, Pajula kommentoi.