Helsingin pamaus näkyi seismologian laitoksen mittauksissa – aiheuttajasta uusia epäilyjä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingissä kuultiin lauantai-iltana kello 23:45 jälkeen voimakaus pamaus. Sen aiheuttaja ei ole edelleenkään tiedossa, mutta nyt mysteeriin liittyen on saatu hieman uutta tietoa.

Helsingin yliopiston seismologian laitoksen seismologi Tommi Vuorinen paljasti twitterissä pamauksen näkyneen yliopiston mittauksissa. Laitteista kerätystä aineistosta vaikuttaa näkyvän pamaukseen viittaava signaali kello 23:46:03. Seismologian laitoksen mittaukset ovat käynnissä Helsingin Kumpulassa osana Seismic Risk -hanketta.

– Todennäköisimmin kyseessä on jokin ilmassa tapahtunut räjähdys tai pamaus, mahdollisesti yliäänipamaus, mutta varmuutta sen lähteestä ei vielä ole, kertoo Vuorinen Ylelle.

Helsingin yliopiston seismologian laitoksen kerrotaan tutkivan ilmiön alkuperää tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan kanssa. Tähän asti poissuljettuja aiheuttajia ovat louhos-, rakennus-, ja kaivosräjähdykset, maanjäristys sekä Venäjän sotaharjoitus. Myös meteoria tai meteoriittia pidettiin aikaisemmin epätodennäköisenä alkuperänä äänelle.