Kirkkonummen ajotapaamiseen saapui tuhansia: ”Ylilyönneiltä ei vältytty”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kirkkonummella järjestettiin lauantaina 11. syyskuuta night cruising- tapahtuma, joka keräsi paikalle yli 800 autokuntaa. Kyseessä oli autoilijoiden kokoontumisajo, jonka yhteydessä järjestettiin myös pienimuotoinen autonäyttely.

Komisario Hannu Kontolan mukaan viime viikonloppuna mukana oli parhaimmillaan useita satoja autokuntia ja tuhansia ihmisiä. Tapahtumaan kulkenut autoletka oli pisimmillään kymmeniä kilometrejä pitkä. Poliisin näkökulmasta tapahtumat ovat ongelmallisia niiden aiheuttaman häiriön ja vaaratilanteiden vuoksi.

− Pääsääntöisesti Kirkkonummen tapahtumassa käyttäydyttiin hyvin, mutta ylilyöntejäkin todettiin. Esimerkkejä näistä ovat muun muassa kumin polttamiset ja driftaamiset väkijoukossa, poliisin tahallinen häirintä ja ylinopeudet. Tämänkertaisessa tapahtumassa vältyttiin onneksi onnettomuuksilta, vaikka edellytyksiä vakaville seurauksille oli lukuisia, Kontola kertoo.

Tapahtumaan liittyvän valvonnan yhteydessä poliisi kirjasi kahdeksan rikosilmoitusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja yhden rattijuopumuksesta. Vakavan piittaamattomuuden vuoksi ajokorttinsa menetti neljä henkilöä. Sakkoja kirjattiin kuusitoista kappaletta.Kesän mittaan vastaavia tapahtumia on ollut useita. Tyypillistä niille on, että tapahtumasta ei ilmoiteta etukäteen poliisille, eikä varsinaisia järjestäjiä löydy. Tapahtumasta tiedotetaan yleensä sosiaalisessa mediassa. Poliisi pyrkii olemaan tapahtumissa näkyvästi esillä ja keskusteli Kirkkonummellakin lukuisten osallistujien kanssa.

− Koska tapahtumilla ei ole virallista järjestäjää, turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä on lähes mahdotonta keskustella etukäteen. Sen vuoksi tavoitteenamme on läsnäolollamme ennaltaehkäistä vaaratilanteiden ja onnettomuuksien syntymistä tapahtuman aikana, Kontola sanoo.