Israel muuttaa koronapassimäärityksiä – negatiivinen pikatesti kelpaa todisteena jopa kolme päivää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Asiantuntijat ja tiedemiehet pitävät Israelia koronaviruksen esimerkkimaana lähinnä siksi, että siellä on yksi pisimmälle ehtineistä rokotekattavuuksista maailmassa. Suurin osa israelilaisista on saanut kolme koronavirusrokotetta ja neljättä kierrosta suunnitellaan jo. Koronapassi on laajasti käytössä.

Maassa on käytössä Green Pass -järjestelmä, joka sallii pääsyn julkisiin tiloihin ja tapahtumiin vain niille, jotka ovat täysin rokotettuja COVID-19-tautia vastaan, ovat todistettavasti sairastaneet viruksen tai joilla on negatiivinen tulos äskettäin tehdystä virustestistä. Ongelmana on aiemmin ollut, että negatiivinen testitulos on kelvannut todisteena ainoastaan yhden vuorokauden ajan.

Etenkin rokottamattomien lasten vanhemmat ovat hermostuneet asiasta, koska testiä on voitu jonottaa useita tunteja ja passi vaaditaan myös lapsilta. Times of Israelin mukaan maan terveysviranomaiset ehdottavat nyt, että negatiiviset testit olisivat voimassa ainakin 48 tuntia, ellei jopa 72 tuntia. Tämä vähentäisi myös ruuhkia testauspaikoilla. Lisäksi maassa saatetaan ottaa käyttöön antigeenitestien lisäksi PCR-testejä sekä kotitestejä, jotta järjestelmä nopeutuisi, eikä testauspaikoille mentäisi turhaan ilman pakottavaa tarvetta.

Israelin terveysministeriön luvut osoittavat, että rokottamattomien henkilöiden todennäköisyys saada koronavirus on 35 kertaa suurempi kuin niillä, jotka ovat saaneet rokotukset. Raportin mukaan rokottamattomat ihmiset sairastuvat vakavasti tautiin kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut. Tilastojen mukaan noin 99,37 prosenttia sairastuneista on kuitenkin parantunut koronaviruksesta Israelissa. Lisäksi tuore raportti kertoo, että sairastettu tauti on antanut noin 27 kertaa paremman suojan ja immuniteetin Delta-virukselle kuin Pfizerin mRNA-rokote vuoden 2021 tammi-helmikuussa.