Yle: Omakannassa vakava ongelma – osa koronatodistuksista virheellisiä

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaiset ovat kesästä lähtien voineet hakea kotonatodistuksensa Omakanta-verkkopalvelusta. Omat tiedot on kuitenkin syytä tarkastaa, sillä Ylen mukaan palvelussa on ilmennyt monia koskettava virhe.

Useiden koronatodistusten on kerrottu näkyvän Omakannassa virheellisesti. Maanlaajuinen ongelma koskee Ylen mukaan mahdollisesti jopa tuhansia suomalaisia. Pelkästään Porin perusturvan alueella tieto saaduista rokotuksista puuttuu sadoilta asukkailta, ja alueella onkin otettu käyttöön sähköinen virheilmoituslomake ongelman ratkomiseksi.

Tiedot on todennäköisesti kirjattu potilastietojärjestelmään virheelllisesti. Niiden muuttaminen järjestelmään ei onnistu aivan hetkessä. Perusturvan controller Ilkka Mannisen mukaan kaikki tiedot esimerkiksi rokotteen antajasta sekä rokotusajasta ja -paikasta joudutaan kirjaamaan käsin.

Omat tiedot on syytä tarkistaa, mikäli todistukselle on tarvetta esimerkiksi ulkomaanmatkan vuoksi. Korjaukset suoritetaan Porin perusturvan alueella kiireellisyysjärjestyksessä. Lisää tietoa paikkakohtaisesti vaihtelevista korjauskäytännöistä saa oman alueen terveyspalveluista.