Tutkijat kehittivät maailman valkoisimman maalin – tavoitteena säästää valtavasti sähköä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat loivat joitain vuosia sitten maailman mustimmaksi aineeksi kuvaillun Vantablack-materiaalin. Nyt yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tutkijat ovat puolestaan luoneet maailman valkoisimman maalin. Professori Xiulin Ruanin johtaman tutkijaryhmän kehittelemä maali on niin valkoista, että se heijastaa 98,1 prosenttia auringonvalosta ja torjuu infrapunalämpöä.

Kaupalliset maalit kykenevät yleensä heijastamaan noin 80-90 prosenttia auringonvalosta. Tuore maali on nimetty Guinnessin ennätystenkirjan toimesta maailman valkoisimmaksi. Tutkijoiden tavoitteena ei suinkaan ollut vain loistaa taidoillaan tai kehitellä vastavetoa Vantablackille.

Taustalla oli yritys kehitellä epätyypillinen tapa ehkäistä ilmastonmuutosta. Koska maali kykenee heijastamaan auringonvaloa ja infrapunalämpöä pois, vähentää sillä maalaaminen ympäristöä kuormittavien ilmastointilaitteiden tarvetta. Maalin käyttö noin 90 neliömetrin kokoisen katon maalaamiseen vastaisi tutkijoiden mukaan noin 10 kilowatin viilennystehoa. Xiulingin mukaan teho on suurempi, kuin monien kotien ilmastointilaitteiden tapauksessa.