Ulkomaalaisten rekkojen määrä noussut roimasti – tiemaksut raskaalle liikenteelle?

Matkailu · Terhi Piiroinen

Ulkomaisten kuorma-autojen osuus Suomen tieverkolla on kasvanut yli 40 prosenttia vuodesta 2017. Ulkomaisen liikenteen osuus kaikesta raskaasta liikenteestä on nyt 12,8 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi kuljetusyritysten edunvaltontajärjestö SKAL ry:n järjestämästä laajasta liikennelaskennasta.

– Liikennelaskennan perusteella tieverkkoamme käyttää päivittäin runsas joukko ulkomaisia kuorma-autoja, jotka eivät osallistu tienpidon kustannuksiin. Tiestön rahoituksesta vastaavat suomalaiset yritykset ja veronmaksajat. Suomessa on korkea aika ottaa käyttöön raskaan liikenteen tiemaksu, jolla kasvava ulkomainen liikenne alkaa maksaa tieverkon käytöstä, järjestö ehdottaa.

Vuorokauden kestänyt laskenta suoritettiin 22.–23. syyskuuta kymmenessä eri mittauspisteessä ympäri maata. Liikenteenlaskennalla kerättiin tietoa ulkomaisen raskaan liikenteen osuudesta Suomen teillä. Mittauspisteissä laskettiin 15.346 kuorma-autoa tai ajoneuvoyhdistelmää. Ulkomaalaisia niistä oli 1.970, mikä vastaa 12,8 prosenttia.