Aivoinfarktin yllättävä seuraus – nainen ei tunne enää nälkää

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Halvauskohtauksilla voi toisinaan olla odottamattomia seurauksia. Erään kanadalaisnaisen tapauksessa aivoinfarkti vei häneltä kyvyn tuntea nälkää. Hän laihtui sen seurauksena 10 kilon verran.

28-vuotias nainen kiidätettiin sairaalaan ohimenevän aivoverenkiertohäiriön vuoksi. Sairaalassa toipunut nainen kotiutettiin 11 vuorokautta myöhemmin, mutta tulevien kuukausien aikana hän alkoi tuntea jatkuvaa heikotusta. Hän tajusi lopulta, ettei ollut tuntenut lainkaan nälkää kohtauksen jälkeen.

Lääkärit sulkivat pois syömishäiriöiden, lääkkeiden sivuoireiden tai päihdeongelmien mahdollisuuden. Potilaalla ei vaikuttanut olevan ongelmia maku- tai hajuaistin suhteen, vaikka hän oli valittanut metallisesta sivumausta kahden kuukauden ajan kohtauksen jälkeen. Lääkärit päättelivät lopulta infaktin vahingoittaneen naisen aivosaareketta, joka säätelee esimerkiksi ihmisen nälän tunnetta.

New Scientist -lehden mukaan syvällä aivokuoressa sijaitseva aivosaareke on monien tehtäviensä osalta edelleen mysteeri tutkijoille. Kanadalaistapauksen anisen tapauksessa aivot saivat kyllä signaaleja kalorien puutteesta, mutta aivosaarekkeen vahingoittumisen seurauksena tieto ei välittynyt perille saakka.