Nyt kannattaa varautua hirvikolareihin – oma ajotyyli vaikuttaa turvallisuuteen

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa tapahtui vuonna 2020 yli 1.500 hirvionnettomuutta riistanhoitoyhdistysten suurriistavirka-aputoiminnan tilastojen mukaan. Syksyllä kiima-aika, metsästys ja hirvien muutto talvilaitumille saavat eläimet liikkeelle. Hirvikolareita voidaan ennaltaehkäistä rakentamalla aitoja ja yli- tai alikulkupaikkoja. Lisäksi hirvistä varoittavat tekniset järjestelmät ovat kehittyneet.

Onnettomuustietoinstituutti OTIn liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty kertoo, että kuolemaan johtaneita hirvionnettomuuksia on viime vuosina tapahtunut 1-3 kappaletta vuodessa ja enemmän satasen kuin 80 km/h nopeusrajoituksella. Onnettomuuteen joutuneista puolet oli henkilö- tai pakettiautoja ja puolet moottoripyöräilijöitä.

– Jokainen kuljettaja voi itse pienentää riskiä omalla ajokäyttäytymisellään – olemalla tarkkaavaisena erityisesti aamu- ja iltahämärässä sekä pudottamalla ajonopeutta erityisesti hirvivaara-alueilla, muistuttaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.