Influenssarokotukset alkoivat – varaudu flunssakauteen hyvissä ajoin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa influenssakausi ajoittuu tavallisesti joulu–huhtikuulle ja tautihuippu saavutetaan useimmiten vuoden alussa tammi–helmikuussa. Mahdollista influenssatartuntaa voi torjua rokotteella.

Yliopiston apteekin mukaan influenssarokotteen ottaminen hyvissä ajoin loka–marraskuussa ennen tartuntakauden oletettua alkamisajankohtaa on tehokkain keino suojautua kausi-influenssalta. Rokotteen suojavaikutus muodostuu noin kahdessa viikossa rokottamisesta.

– Viime talven influenssakausi oli rauhallinen, mutta odotamme tästä kaudesta erilaista, kun ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät koronarajoitusten lieventyessä, apteekinhoitaja Mikaela Pammo Yliopiston Apteekista Espoosta sanoo.

Influenssan tyypillisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, lihaskipu ja kuiva yskä. Myös päänsärkyä ja huonovointisuutta voi esiintyä. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita.

Perusterveet aikuiset toipuvat influenssasta pääosin 1–2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla. Vanhukset, pikkulapset sekä pitkäaikaissairaat ovat herkempiä sairastumaan influenssan jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen, keuhkoputkentulehdukseen ja korvatulehdukseen.