Flubot-haittaohjelma leviää harvinaisen viekkaasti – väittää laitteen olevan saastunut

Digi · Tim Isokivi

Android-älylaitteissa on erityisesti tämän vuoden aikana levinnyt Flubot-haittaohjelma. Se kykenee vakoilemaan älypuhelimia ja muita älylaitteita kerätäkseen käyttäjän yksityisiä tietoja. Flubot on levinnyt Android-laitteissa huijausviestien avulla.

Nyt Flubotia levieteään uudenlaisen kiertoviestin avulla. Viestissä oleva linkki johdattaa verkkosivulle, joka väittää älylaitteen olevan jo Flubotin saastuttama ja neuvoo hankkiutumaan siitä eroon asentamalla tietoturvasovelluksen tai päivityksen.

Todellisuudessa asennuslinkin painamisen seurauksena laitteeseen asennetaan haittaohjelma. Huijauslinkin väitteestä huolimatta laitteessa ei todennäköisesti vielä ollut Flubotia, mutta siihen hairahtamisen jälkeen on.

Uudesta Flubot-huijausviestistä tiedotti Uuden-Seelannin tietoturvaviranomainen Cert NZ. Haittaohjelma kykenee varastamaan esimerkiksi salasana- ja pankkitunnistustietoja. Se myös levittää itseään saastuneiden älypuhelimien muistissa olevien yhteystietojen avulla.