Jopa 1,5 miljardin Facebook-käyttäjän tietoja kaupitellaan hakkerifoorumilla

Digi · Tim Isokivi

Facebook on ollut ongelmissa paitsi massiivisen maailmanlaajuisen käyttökatkon vuoksi, myös toisenlaisissa merkeissä. Jopa 1,5 miljardin Facebook-käyttäjän tietojen väitetään olevan myynnissä pimeässä verkossa. Tapausten ei uskota liittyvän toisiinsa.

Myynnissä olevia käyttäjien tietoja ei ole varsinaisesti hakkeroitu. Sen sijaan ne on kerätty niin kutsutun haravoinnin avulla, jossa henkilön julkisesti esillä olevat tiedot on koostettu tietokantaan. Tietojen kerrotaan sisältävän käyttäjien nimet, sähköpostiosoitteet, kotipaikat, sukupuolet, puhelinnumerot ja käyttäjätunnukset.

Salasanoja vuoto ei vaikuta sisältävän, mutta tietoja on mahdollista käyttää esimerkiksi identiteettivarkauksissa ja sähköpostin ja tekstiviestien välityksellä leviävissä tietojenkalasteluhuijauksissa. Tweaktown-sivuston mukaan myyjä kaupitelee miljoonan käyttäjän tietoja 5 000 dollarin hintaan.