Google varoittaa: Hakkerirymä yrittää kalastella yli 14 000 käyttäjän salasanoja

Digi · Tim Isokivi

Google on varoittanut Gmail-sähköpostin käyttäjiä salasanoja varastavista hakkereista. Yhtiön mukaan Fancy Bear ja APT28 -nimillä tunnettu ryhmä on lähettänyt kalasteluviestejä jopa yli 14 000 käyttäjälle.

Googlen TAG-titetourvaspalvelua johtavan Shane Huntleyn mukaan hänen tiiminsä on lähettänyt varoituksia kalasteluyrityksistä poikkeuksellisen suurelle joukolle käyttäjiä. Hänen mukaansa varoitusviesti ei tarkoita sitä, että käyttäjän tilin turvallisuus olisi jo ehtinyt vaarantua. Huntley kertoo Vice-lehden mukaan Gmailin estäneen 100% automaattisesti roskapostiksi luokitelluista kalasteluviesteistä.

Fancy Bear-hakkeriryhmällä uskotaan olevan kytköksissä Venäjän tiedustelupalveluihin. Ryhmä on syyllistynyt lukuisiin hakkeri-iskuihin ja häirintäkampanjoihin vuosien ajan. Iskujen kohteina ovat olleet muun muassa Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden poliittiset instituutiot, tiedotusvälineet ja kansalaisjärjestöt.