Lomalaisen virhe voi tuoda jättimäisen laskun: ”Helposti 150 000 euron luokkaa”

Matkailu Terveys · Tim Isokivi

Matkailun lisääntyminen on näkynyt myös matkavakuutusten kysynnässä. Pohjola Vakuutuksen mukaan niiden myynti putosi korona-aikana noin 75 prosenttia, mutta keväästä lähtien kysyntä on jälleen lisääntynyt.

Vakuutusyhtiön mukaan vaarana on, että lomille lähtijät unohtavat ottaa matkavakuutuksen rajoitusten väistyessä. Ulkomailla sattuneiden vahinkojen kustannukset voivat koitua yllättävän suuriksi myös muuten edullisiksi mielletyissä matkakohteissa. Koronaviruspandemian rajoitusten vuoksi peruuntuneita matkoja vakuutus ei tosin korvaa.

– Matkustajavakuutus kannattaa ottaa viimeistään silloin, kun varaa matkan. Vakuutus tuo turvaa esimerkiksi silloin, kun matkan joutuu perumaan tapaturman tai sairauden takia, Pohjolan Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo kertoo tiedotteessa.

Ulkomailla tapahtuneen sairastumisen tai vahingon tapahtuessa suositellaan ottamaan yhteyttä vakuutusyhtiöön tai sen ulkomailla tarjoamaan palveluverkostoon. Euroopan maissa mukana kannattaa pitää myös Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Suomen valtio ei järjestä kotiinkuljetuksia vakavan matkasairauden tai tapaturman sattuessa, toisin kuin moni virheellisesti luulee.

– Kotiutus ambulanssilennolla Euroopasta maksaa jo kymmeniä tuhansia euroja. Pidemmältä ja huonossa kunnossa kotiutettaessa ambulanssilennon kustannukset voivat helposti olla 100 000 – 150 000 euron luokkaa, Erkamo kertoo.