Nyt on kynttilöiden aika – aiheuttavat 100 tulipaloa vuodessa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Pelastustoimen Pronto-tietokannan mukaan pelastuslaitokset lähtevät hälytystehtävälle vuosittain keskimäärin noin 100 kertaa tapauksissa, joissa palon syttymissyyn arvioidaan olevan kynttilä, tuikku, soihtu tai roihu. Kynttiläpaloissa on myös joka vuosi menehtynyt ihmisiä.

Kynttiläpalon syynä on siis useimmiten huolimattomuus ja varomattomuus. Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan.

– Tapahtumakuvauksissa toistuu usein kaava, että kynttilät on jätetty palamaan, kun on poistuttu huoneesta tai asunnosta tai menty nukkumaan. Usein kynttilä on asetettu lähelle palavaa materiaalia, kuten sänkyä, verhoa tai sohvaa. Joissakin tapauksissa kynttilä on laitettu palamaan suoraan syttyvän materiaalin päälle ilman palamatonta alustaa, sanoo ylitarkastaja Jyri Pekkanen Tukesista.