Arkeologit tekivät huikean löydön Norjassa – 1 300 vuotta vanhat sukset

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hiihtäminen on harrastuksena ja liikkumisen muotona vanhempi, kuin moni tulisi ehkä kuvitelleeksikaan. Norjassa sitä on harrastettu yli tuhannen vuoden ajan, kuten arkeologien löydös osoittaa.

Joukko arkeologeja tutki vuonna 2014 Digervarden-vuoriston jäätikkö viikinkiaikaa edeltävien muinaisesineiden löytymisen toivossa. He löysivät Smithsonian-lehden mukaan jäästä puisen suksen, jonka arvioitiin säilyneen jään sisällä 1 300 vuoden ajan. Suksessa oli siteen virkaa toimittanut nahkainen remmi ja nykysuksien tavoin taivutettu kärki.

Arkeologit epäilivät toisen suksen sijaitsevan ensimmäisen löytöpaikan läheisyydessä, mutta eivät onnistuneet paikantamaan sitä vuosikausiin. Tämän vuoden syyskuussa toinenkin suksi kuitenkin löydettiin jään sisältä noin viiden metrin päästä ensimmäisestä. Arkeologi Lars Pilon mukaan käsityönä alkukantaisin keinoin valmistetut sukset eivät tietenkään ole ulkomuodoltaan täysin identtisiä.

Metsästäjien tiedetään käyttäneen suksia Euroopassa ja Aasiasta ainakin viime jääkauden lopusta saakka. Muinaissuksia on löydetty myös Suomesta, esimerkiksi Mäntästä vuonna 1991.