Moderna ei suostu vapauttamaan patenttiaan: ”Haluamme valmistaa rokotetta itse”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdistyneet kansakunnat ovat vaatineet rokotetehtaita vapauttamaan rokotteiden kaavan, jotta niitä voitaisiin valmistaa maailmanlaajuisesti pandemian taltuttamiseksi myös muualla, kuin tiettyjen rokotefirmojen linjastoilla. Patentti estää massatuotannon muualla.

Moderna on kertonut, että ei aio jakaa COVID-19-rokotteen reseptiä, koska yhtiön johtajat ovat tulleet siihen tulokseen, että yrityksen oman tuotannon laajentaminen on paras tapa lisätä maailmanlaajuista tarjontaa. Yhtiön johtaja Noubar Afeyan kertoi Associated Pressille, että yritys on analysoinut RNA-teknologian jakamista ja auttaisiko se miljardien annosten valmistamista tarvitseville.

– Seuraavien kuuden-yhdeksän kuukauden aikana luotettavin tapa tehdä korkealaatuisia rokotteita tehokkaasti on se, jos teemme ne itse, Modernan johtaja Afeyan sanoo.

Moderna siirtyi nollatuotannosta miljardiin annokseen alle vuodessa. Yhtiö lupaa, että se valmistaa rokotteita ensi vuonna jo kolme miljardia annosta lisää. Afeyanin mukaan Covid-rokotteen valmistavaa alustaa on kehitetty 10 vuotta, joten yhtiö ei usko muiden firmojen pystyvän valmistamaan yhtä laadukkaita rokotteita.

COVID-19-rokote on Modernan ainoa kaupallinen tuote. Yhtiö ilmoitti viime viikolla suunnitelmistaan ​​avata rokotetehdas jonnekin Afrikkaan. Afeyan sanoi toivovansa, että tarkasta paikasta tehdään päätös pian. Silti laitoksen saaminen toimintaan voi kestää vuosia. Moderna sitoutui toukokuussa YK: n tukemaan Covax-rokoteohjelmaan, jossa yhtiö siirtää 500 miljoonaa rokoteannosta köyhempiin maihin.