Helsingissä tulisi valita kitkarenkaat nastarenkaiden sijaan

Autot · Tim Isokivi

Autoilijoita kannustetaan varautumaan talveen Helsingissä kitkarenkailla nastarenkaiden sijaan. Tällä viikolla aloitetun kampanjan tavoitteena on kasvattaa kitkarenkaiden osuutta kaupungin talviliikenteessä 30 prosentista 70 prosenttiin talvikauteen 2030-2031 mennessä.

Kampanjan taustalla on pyrkimys parantaa Helsingin ilmanlaatua. Tiedotteen mukaan jopa puolet katupölystä on peräisin nastarenkaiden rouhimasta tienpinnasta. Katupöly sisältää muun muassa päällysteistä irtoavia mikromuovia. Erityistesti lasten, iäkkäiden ja hengityssairauksista kärsivien kerrotaan olevan herkkiä pölyn haittavaikutuksille.

Kitkarenkaat aiheuttavat myös vähemmän melua ja tienpinnan kulumista kuin nastarenkaat. Kitkojen käytön lisääntyminen tavoiteltuun lukemaan voisi vähentää melua 1-3 desibelin verran.

Helsingin kitkarengasseurannan mukaan kitkarenkaiden osuus Helsingissä on lisääntynyt. Valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa ajomukavuus, terveys- ja ympäristönäkökulmat sekä renkaiden soveltuvuus kaupunkiympäristöön. Helsingin kaupungin koordinoima UIA HOPE -hanke lupaa lokakuussa kohdennetun kampanja-alennuksen nastarenkaat kitkoihin vaihtaville uusien kitkarenkaiden ostajille.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.