Suomeen on yritetty tuoda luvattomia aseita – Tulli löysi peräti sata

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Tulli on onnistunut takavarikoimaan vuosina 2020 ja 2021 yhteensä noin 100 laittomasti maahantuotua kaasuasetta tai niin kutsuttua starttipistoolia. Aseet ovat löytyneet kymmenistä ulkomailta saapuneista eri puolelle Suomea osoitetuista lähetyksistä sekä esitutkintojen yhteydessä suoritetuissa kotietsinnöissä.

Aseiden haltijoilla ei ole ollut hallussapitolupia aseisiin. Yksi rikoskokonaisuuden suurimmista paljastamistoimista tehtiin Turussa, jossa Tulli takavarikoi parikymppisen miehen hallusta kotietsinnän yhteydessä 12 luvatonta kaasuasetta.

Esitutkinnan aikana selvisi, että mies oli ehtinyt Tullin takavarikoimien aseiden lisäksi maahantuoda ja levittää edelleen 27 kaasuasetta. Mies oli myynyt aseet pääasiassa Tor-verkon välityksellä hänelle ennestään tuntemattomille henkilöille. Miestä epäillään asiassa törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Tulli teki merkittävän löydön Turun seudulla yksittäisen kaasuaseen maahantuontiin liittyvän esitutkinnan aikana, kun kotietsinnän yhteydessä rikoksesta epäillyn kiinteistöltä paljastui parinkymmenen kannabiskasvin kasvattamon lisäksi verstas, jossa kaasuaseita oli muunnettu toimiviksi luotiaseiksi. Tällaiset muunnetut kaasuaseet toimivat tavallisen ampuma-aseen lailla ja ovat hengenvaarallisia.