Vuoden luontokuva herättää ihailua: ”Vesiliskon maailma avautuu kuvassa”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen Luonnonvalokuvajat SLV ry on jälleen palkinnut vuoden parhaat luontokuvat. Tänä vuonna 41. järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun 10 000 euron pääpalkinnon voittajaksi kohosi Pekka Tuuri Liskomies-vedenalaiskuvallaan. Kilpailuun osallistuttiin yhteensä 13 000 kuvan voimin.

Ensimmäisen palkinnon voittanut otos on tilannekuva, jossa lammikossa uiva vesilisko on taltioitu alapuolelta käsin. Pekka Tuuri voitti palkinnon myös 11 vuotta sitten. Kilpailun tulokset julkistettiin viikonloppuna Pohjoismaiden suurimmalla luontokuvafestivaalilla Finlandia-talossa.

– Vesiliskon maailma avautuu kuvassa hienona kokonaisuutena. Hääasuinen liskokoiras leijuu kutulammikossaan kuin avaruudessa. Vedenpinnan tuolla puolen maisemaksi piirtyy eläimen arkisempi ympäristö, tuomaristo kuvaili voittajakuvaa tiedotteessa.

Tuuri kertoo suunnitelleensa valmiiksi mielessään kuvan taustaa ja mahdollista sommitelmaa. Hän kuvailee vedenalaiskuvausta kärsivällisyyttä vaativaksi tekniikkalajiksi, jossa vaaditaan perinteisten valmistelujen ja kamerasäätöjen jälkeen sitkeää odottelua. Tuuri uitti kameran vain 1-2 sentin päähän eläimestä.