Avaruusaluksen vessa hajosi – virtsaa lensi ympäriinsä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka avaruuslennoilla pienetkin virheet voivat olla kohtalokkaita, ilmenee aluksissa huolellisista valmisteluista huolimatta toisinaan erikoisiakin ongelmia. SpaceX-yhtiön viime kuussa suoritetulla ensimmäisellä siviililennolla tapahtui odottamaton vuoto wc-tiloissa.

SpaceX:n Crew Dragon -alukseen kiinnitetty putki irtosi paikoiltaan kesken lennon. Tämän seurauksena virtsaa pääsi lentämään ympäriinsä lähellä olleisiin tuulettimiin ja lattiapaneelien alle. Miropainovoimasta huolimatta virtsaa ei päätynyt miehistön onneksi ohjaamoon saakka.

Aluksessa matkusti siviililennolla miljardööri Jared Isaacman, geotutkija Sian Proctor, apulaislääkäri Hayley Arceneaux ja insinööri Chris Sembroski. He olivat autuaan tietämättömiä vessaongelmasta kolmipäiväisen Inspiration 4 -lennon aikana. SpaceX:n Bill Gerstenmaier kertoi lehdistötilaisuudessa asian selvinneen vasta aluksen palattua maahan.

Business Insider -lehden mukaan samanlainen ongelma on sittemmin ilmennyt toisessakin, parhaillaan Kansainväliseen avaruusasemaan telakoidussa Crew Dragon -aluksessa. SpaceX:n toimitusjohtaja Elon Musk on kertoinut yhtiön korjaavan wc-ongelmat seuraavaan lentoon mennessä. Tavoitteena on, ettei vessaan kytketty putki kykene enää irtoamaan itsekseen.