Poliisi varoittaa rikoksista verkossa: ”Nettiostoksia tehdään hetken mielijohteesta”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poliisi kertoo saaneensa entistä enemmän rikosilmoituksia, joissa ihmiset ovat joutuneet nettipetosten uhreiksi. Useissa tapauksissa tapaukset ovat liittyneet verkon kauppapaikoilla tehtyihin ostoksiin. Uhrien menettämät summat vaihtelevat 10 eurosta aina tuhansiin euroihin.

Poliisin tiedotteen mukaan ongelmana eivät ole tunnettujen yritysten verkkokaupassa tapahtuva kaupankäynti, vaan usein petokset liittyvät yksityisten henkilöiden keskinäiseen kaupankäyntiin. Vaikka sivusto itsessään olisi luotettava, ei myyjä aina ole. Nettiostosten suhteen neuvotaan noudattamaan tiettyä varovaisuutta kahdenkeskeisissä kaupoissa tai ulkomaalaisia sivustoja käytettäessä.

– Välillä tulee olo, onko kansalaisille tullut nettiostoksissa ns. ”vauhtisokeus”, eli nettiostoksia tehdään hetken mielijohteesta kännykällä, vaikka lenkillä, eikä tarkisteta sen kummemmin myyjän taustoja, Lapin poliisilaitoksen ylikonstaapeli Jorma Lantto kertoo.

Useissa petoksiin liittyvissä rikosilmoituksissa myydään tavaraa, jota ei ole olemassakaan. Viranomaiset varoittavat, ettei poliisikaan aina osaa varmuudella sanoa mikä sivu on turvallinen ja mikä ei.

Myös sähköposteihin ja puhelimiin ilmestyviin tarjousviesteihin neuvotaan suhtautumaan varovasti. Poliisin mukaan on syytä miettiä, onko tarjous liian hyvä ollakseen totta ja onko kyseessä luotettava henkiö tai yritys. Erikoisia linkkejä ei myöskään kannata alkaa availemaan. Lapin poliisilaitos kehottaa myös ottamaan verkko-ostamiseen liittyvät riskit puheeksi lähisten ja etenkin ikäihmisten kanssa.