Kalasäilykkeiden käyttö on helppoa – tässä viisi vinkkiä ruoanlaittoon

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että tuhannet järvemme notkuvat ilmaista ruokaa – kalaa. Onkiminen ja pilkkiminen ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa.

Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta lähteä kalastusreissulle ruokaa hakemaan, joten tällöin voi turvautua kalatiskin tarjontaan tai hankkia esimerkiksi säilykkeitä. Kalasäilykkeiden käyttö on erittäin helppoa.

Pro Kala -yhdistys vinkkaa nyt viisi tapaa kalasäilykkeiden käyttöön. vat valmiiksi kypsiä ja ruodottomia, joten niitä voi käyttää todella monipuolisesti. Kokosimme viisi vinkkiä kalasäilykkeiden käyttöön – olethan kokeillut jo näitä ideoita?

1. Salaatit

Salaatti on nopea ja raikas ruoka, mutta pelkistä kasviksista saattaa jäädä nälkä, mikäli mukana ei ole mitään proteiinia. Laita salaatin joukkoon purkillinen kalasäilykettä, jotta saat annoksesta ruokaisamman.

2. Pizza

Tonnikalapizza on klassikko, eikä ihme. Pizzan päälle voi laittaa kuitenkin mitä tahansa muutakin kalasäilykettä. Oletko koskaan maistanut särki- tai lahnapizzaa? Erilaisten luonnonkalasäilykkeiden avulla se on mahdollista.

3. Keitot

Kalakeiton voi tehdä myös säilykkeestä. Alkuvuodesta julkistettiin Vuoden kalakeitto -kilpailun finalistit, joista yhtenä oli aasialainen särkikeitto. Siinä kookosmaitopohjaiseen liemeen lisättiin chilimaustettua särkisäilykettä.

4. Pastat

Kalasäilykkeet sopivat erilaisiin pastaruokiin mainiosti. Erityisesti uunissa valmistetut pastavuoat ovat kalaisina versioina herkullisia.

5. Sellaisenaan

Joskus aikaa ruoanlaitolle ei tahdo löytyä. Helposti mukana kulkeva kalasäilykepurkki on nopea pikaeväs, jota ei tarvitse säilyttää kylmässä päivän aikana. Erilaiset maustekastikkeissa olevat säilykkeet maistuvat hyviltä myös esimerkiksi leivän päällä.