Suomalaislääkärin epätoivoinen päivitys rokottamattomista: ”Haluatko olla elossa oleva vanhempi lapsillesi?”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa eletään parhaillaan poikkeuksellisia aikoja, kun rokotevastaisuus on varsinkin sosiaalisen median maalaamien pääosin perättömien uhkakuvien vuoksi historiallisen korkealla. Samasta syystä koronatartuntoja on parhaillaan synkkä määrä, ja valtaosa vakavasti sairaista on juuri rokottamattomia. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat jo useasti ilmaisseet vakavan huolensa rokottamattomien kohtalosta.

Nyt lääkäri Jenni Puoliväli on julkaissut sosiaalisessa mediassa epätoivoisen viestin lohduttomasta tilanteesta, jonka keskellä hän työskentelee sairaalassa. Sosiaalisen median salaliittoteoriat haihtuvat yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun perusterve nuori ihminen joutuu sairaalassa hengityskoneeseen. Lääkäri harmittelee sitä, että rokotekriittiset heräävät todellisuuteen liian myöhään.

– Tällä hetkellä aika usein koronapotilaita hoitaessa tuntuu vaan niin pahalta ja fiilis niin on surullinen. Kylmätväreet menee käsiä pitkin ja sielusta riipaisee, kun edes miettii sitä kokonaistilannetta. Tuntuu vähän liian isolta opetukselta maata teholla syvästi nukutettuna hengityskoneessa, koska ei ole ottanut koronarokotetta (joo on jokunen rokotettukin tehohoitoon joutunut, mutta kyllä ne pahimmat tapaukset ovat valitettavasti rokottamattomia), Jenni Puoliväli kirjoittaa suuren suosion saaneessa päivityksessään.

Rokotekriittisten virhearvion kärsijöitä eivät usein ole yksin he itse, vaan päätöksestä kärsii paljon suurempi joukko niin perhettä ja muita läheisiä ja sukulaisia kuin myös ystäviä ja työtovereita.

– Tuntuu niin pahalta miettiä sitä muuta perhettä, joka on varmasti huolesta soikeana. Tuntuu pahalta niiden pienten lasten puolesta, koska ne ei varmasti edes ymmärrä (ja ehkä parempi niin), mitä tarkoittaa kun oma vanhempi on joutunut teholle koronan hoitoon. Saatika ne ”parane pian” -kortit, jotka roikkuvat siinä teholla sängyn päällä ja joita lapset ovat toiveikkaina tehneet. Oon nähnyt liian monta, liian vaikeaa koronaa. Liian monesta me ei vielä tiedetä, miten tulee lopulta käymään. Ja liian monta tulee siihen samaan tilanteeseen vielä joutumaan, lääkäri jatkaa.

Lääkäri toteaa, että jokainen kuolema ja pitkä hoitojakso ovat liikaa, mikäli ne olisi voitu estää rokotteella. Lääketieteen asiantuntijat ovat jo pitkään todenneet epidemian jatkuvan vielä pitkään, joten myös suomalaisten tulee valita rokotusten tai koronan välillä. Ennakkoon on mahdotonta sanoa kuka rokottamattomista tulee sairastamaan taudin vakavana ja kuka taas mietona. Rokotteiden myötä muoto on lähes aina mieto ja aniharvoin vaatii sairaalahoitoa.

– Rokotetta ei ole pakko ottaa, mutta aikalailla nyt on tilanne se, että korona tai rokote. Sitä kuka sairastuu vakavasti on lähes mahdotonta ennustaa. Haluatko sinä olla se elossa oleva vanhempi lapsillesi myös jatkossa? Vai pelata arpapeliä ja katsoa, mitkä kortit saat? Karua ja surullista, mutta totta. Totuus ja todellisuus on paljon kamalampaa mitä lehtien kuvat tai otsikot antaa ymmärtää.