Huoltovarmuuskeskus aikoo hakea korvauksia maskikaupoista

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Huoltovarmuuskeskus (HVK) joutui myrskyn silmään epäonnistuneiden maskikauppojen vuoksi keväällä 2020. Asiaa on nyt puitu oikeudessa. Syyttäjä on päättänyt olla nostamatta syytettä Onni Sarmastetta ja hänen liikekumppaniaan vastaan. HVK aikoo silti hakea korvauksia.

Huoltovarmuuskeskus teki Sarmasteen yhtiön kanssa kaupat kirurgisista maskeista ja hengityssuojaimista maaliskuussa 2020, jolloin terveydenhuollon suojaimia oli vaikeasti saatavilla. Toimitetut suojaimet todettiin niille asetettuja vaatimuksia vastaamattomiksi, eivätkä ne vastanneet sovittua. HVK teki asiasta tutkintapyynnön poliisille ja KRP aloitti esitutkinnan.

Tutkinta saatiin päätökseen kesäkuussa 2021 ja tapaus siirtyi syyteharkintaan. Syyttäjän mukaan esitutkinnan perusteella ei ole ollut todennäköisiä syitä epäillä henkilöitä rikoksesta. HVK perehtyy syyttäjän päätökseen ja tekee arvion mahdollisista jatkotoimista. HVK tulee joka tapauksessa vaatimaan Sarmasteelta, tämän yhtiöltä ja liikekumppanilta maksettua kauppasummaa ja muita liitännäisiä kustannuksia.